Om te beginnen (februari 2020)

Om te beginnen is de column van Ds. Rene Alkema uit de BIJEEN (het kerkblad van de gemeente).

Afgelopen maand nam een collega-predikant afscheid van zijn gemeente. Daarbij bood hij zijn gemeente (en belangstellenden) een zondagmiddagconcert aan van Zijlstra. Aangezien ik graag luister naar de muziek van Zijlstra -eigenlijk gewoon een groot fan ben- was ik graag bij dat afscheidsconcert.

Jeroen Zijlstra is een jazzmusicus en zingt ziltige liedjes (aldus de predikant): liedjes die vaak met de zee, met vissers en met het voormalige eiland Wieringen te maken hebben. In een bomvolle kerk zong Jeroen Zijlstra een keuze uit zijn repertoire. En vertelde hij tussendoor zijn verhaal. Zo vertelde hij dat hij voor de kerk is geboren. Tja, het is maar waar je de klemtoon inzo’n zinnetje legt. Op voor of op de kerk. Leg je de klemtoon op kerk, dan heb je iets met de kerk. Leg je de klemtoon op voor, dan betekent dat dat je aan de overkant van de kerk bent geboren.

Op voor of op de kerk. Leg je de klemtoon op kerk, dan heb je iets met de kerk. Leg je de klemtoon op voor, dan betekent dat dat je aan de overkant van de kerk bent geboren.


Jeroen Zijlstra vertelde over dat laatste.

Maar zo gemakkelijk -met dat grapje over voor de kerk geboren zijn- komt hij er bij mij niet vanaf. Want zijn liedjes raken soms wel degelijk aan de dingen waar wij in de kerk mee bezig zijn. Hij kan ook van alles én geweldig zingen over het rauwe leven van een visser. Maar net zoals wij in de kerk bezig zijn met nadenken over de zin van het leven, doet Jeroen Zijlstra dat ook in zijn liedjes. En hij maakt daarbij soms zelfs gebruik van kerkelijke taal.

Die taal heeft hij waarschijnlijk al opgepikt in zijn jeugd. Als jongetje zette hij zijn eerste muzikale schreden in het oecumenisch koor van Wieringen. En later kreeg hij een relatie met een (zijn) vrouw die nota bene dominee is. In de kerk waar ik was, zong hij het prachtige (qua muziek en qua tekst) lied kyrie. (Als je de tekst op internet opzoekt, krijg je er gelijk een “christelijke” advertentie bij: Andere christenen ontmoeten? U bent van harte welkom bij…). Het is het kyrie dat wij in onze kerkdienst ook zo vaak bidden: kyrie… kyrie eleison… Heer help mij…Heer ontferm u…

Jeroen Zijlstra maakt er een soort vraag-en-antwoord van in zijn Lied Kyrie:

(De liedtekst is gelet op het auteursrecht niet gepubliceerd; wellicht kan men deze zelf opzoeken)
 
dan wordt je bijna uitgenodigd om in zo’n tekst meer te horen dan zomaar wat woorden
 
En als dat liedje dat ook nog op een (live-)cd staat die troost heet, dan wordt je bijna uitgenodigd om in zo’n tekst meer te horen dan zomaar wat woorden. Dan kun je in die ik meer horen dan een mens.

Prachtige muziek, prachtige teksten. En ik had een prachtige middag.

Prachtige muziek, prachtige teksten. En ik had een prachtige middag.


ds. René Alkema
terug

Agenda

Kerkdienst Ontmoetingskerk

07 mrt 2021 om 09:30
In verband met corona-maatregelen is er een protocol van toepassing. Voor u naar de kerk komt moet u zich aanmelden. Hoe dat gaat en welke huisregels er gelden leest u in dit bericht.

Voorganger: -
Locatie: Ontmoetingskerk, Maartensdijk