Liturgische bloemschikking

In de veertigdagentijd staat een halve bolvorm  symbool voor de aarde. Vanaf het begin van de Veertigdagentijd is het kruis aanwezig in de schikking. Het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens. In de periode die komt wordt het liggende kruis een staand kruis.

Het kruis komt weer iets hoger op de aardbol te liggen. Een vijgentak zonder vruchten staat naast het kruis om de boodschap ‘we schieten tekort’ te versterken. Rode takken versterken de lijnen van het kruis en benadrukken het geduld en de genade van God.


Hoe zit het met het lijden en het ongeluk en de onderdrukking, alles wat mensen overkomt? Is dat straf op de zonde? Denken jullie dat? vraagt Jezus. Jezus geeft geen gemakkelijk antwoord op die vraag. Hij zegt niet: die mensen waren onschuldig, net als jullie. Zijn antwoord is eerder: álle mensen staan schuldig tegenover God, jullie net zo goed. We schieten tekort. Meteen daarop vertelt Hij de gelijkenis van de vijgenboom die maar geen vrucht draagt. En het geduld van de wijngaardenier: geef de vijgenboom een kans. God is genadig en geduldig. Intussen worden wij opgeroepen tot inkeer/bekering en vruchtdragen. Het is niet onverschillig hoe wij kiezen en leven.

Lees:  Lucas 13:1-9 met de kernwoorden: genade en geduld


 

Bijzondere dagen

Biddag

Bidden is geen vanzelfsprekende activiteit. Veel mensen hebben hier moeite mee. Ook de leerlingen van Jezus hadden dit. Zij zagen Jezus bidden en vroegen Hem hen te leren bidden. Jezus gaf hun het Onze Vader-gebed, dat al eeuwenlang door de kerk wordt gebeden. Vervolgens legt Jezus uit dat bidden betekent dat men iets vraagt aan een vriend of vader, gebaseerd op een relatie van vertrouwen. Men bidt en ontvangt wat nodig is voor het dagelijks leven, en de heilige Geest biedt steun en begeleiding.

Op Biddag wordt er gebeden voor alles wat belangrijk is, zoals ons werk en de toekomst van onszelf en de aarde.

Aswoensdag markeert de start van de Veertigdagentijd, een periode van vasten na carnaval. Carnaval betekent letterlijk 'vaarwel vlees'.

Na een laatste uitspatting beperken we ons door te vasten: geen alcohol, snoep of vlees. Dit helpt ons bewuster te leven en ons voor te bereiden op Pasen.
Traditioneel ontvangen mensen op Aswoensdag een askruisje met de woorden: 'Gedenk mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren, geloof het evangelie.' Dit herinnert ons aan onze sterfelijkheid en het goede nieuws van Pasen.

In Matteüs wordt aangeraden om niet te pronken met het vasten, bijvoorbeeld op sociale media, maar het in stilte te doen voor concentratie en rust. Vastendag staat voor eenvoud en inkeer.
 

Vasten? Doe je mee?

Op verschillende manier willen we aandacht schenken aan de Veertigdagentijd die begint op woensdag 5 maart en duurt tot en met zaterdag 19 april 2025.  Bij de kerkdiensten zal dit tot uiting komen daar geen gloria lied te zingen in de dienst. 

Daarnaast willen wij als gemeente suggesties aanreiken om de Veertigdagentijd meer voelbaar en tastbaar te maken. In deze periode richten wij ons intensiever op onze relatie met God, onze medemens en onze omgeving.

Elke week vindt je hieronder tips van de werkgroep eredienst om in de komende periode toe te passen. Tips die je uiteraard niet alleen op de bewuste dag kunt doen, maar ook kunt herhalen.

maandag 17 maart
Ga een kop koffie/thee drinken met of bij iemand die u al lang niet meer heeft gesproken

dinsdag 18 maart
Kijk of u vandaag iemand kunt helpen met een klusje/vuilnisbak buiten zetten of zoiets.

woensdag 19 maart
Omdat het zo moeilijk was nog maar een keer een dag zonder koffie/thee en alleen maar water drinken

donderdag 20 maart
Stuur vandaag weer eens 2 kaarten aan mensen aan wie je vandaag denk. De kinderen kunnne een  tekening voor iemand uit de kerk maken.

vrijdag 21 maart
Bel vandaag iemand op die u al heel lang niet heeft gesproken.

zaterdag 22 maart 
Bewaar wat muntgeld en geef dit aan de Vastenpot.

Uiteraard kun je de vorige "acties" van een dag  je sociale media minderen  of iemand een complimentje geven altijd blijven herhalen! 
  

 

Vastenpot 2025

Sparen voor schoolmeubilair in Gambia
Een school in Laminkoto, in het binnenland van Gambia, ontvangt ondersteuning van René en Jeanette van den Bunt. Deze lagere basisschool telt ruim 300 leerlingen, inclusief de peuters op het dagverblijf. 's Morgens gaan de jongere klassen naar school en 's middags de oudere klassen. De school wordt ondersteund op verschillende gebieden. Onze kerk heeft eerder bijgedragen aan een waterproject en de voltooiing van personeelsverblijven.

Dit jaar is het doel van de vastenpot het aanschaffen van schoolmeubilair. Bij de opening van de school in 2016 is tweedehands meubilair uit Nederland gestuurd. Dit meubilair heeft echter twee nadelen: het vergaat sneller door het lokale klimaat en omdat de ramen altijd open zijn, worden de stoeltjes gemakkelijk meegenomen. Hierdoor zijn er nog maar weinig stoelen over, terwijl er nog wel wat tafels zijn.

Veel jonge kinderen moeten hierdoor op de grond zitten tijdens de lessen. Er is besloten om tweepersoonsbanken met een vaste tafel aan te schaffen, die lokaal worden gemaakt door een timmerman en lasser. Deze banken zijn te groot om eenvoudig door de ramen mee te nemen, wat diefstal bemoeilijkt.

Elke tweepersoonsbank kost € 20, waardoor een zitplaats voor een kind € 10 kost. Met jouw hulp kunnen we deze school in Gambia voorzien van de benodigde faciliteiten en zo de onderwijsomgeving voor veel kinderen verbeteren. Samen kunnen we een bijdrage leveren. Met elkaar, voor elkaar!

Leesrooster in de 40 dagen tijd

De veertigdagentijd begint op woensdag, zesenhalve week voor Pasen. Het feest van de opstanding vier je niet zomaar, daar gaat een tijd van bezinning en inkeer aan vooraf. In deze weken volgen we Jezus op zijn weg naar kruis en opstanding. We beginnen op aswoensdag. Lees elke dag mee:

Zondag - 16 maart - Lezen: Lucas 9:28-36
Meester, het is goed dat wij hier zijn, laten we drie tenten opslaan...

Maandag - 17 maart - Lezen: Lucas 17: 1-4
Let dus goed op jezelf! 

Dinsdag - 18  maart - Lezen: Lucas 17:5-10
Geef ons meer geloof!

Woensdag - 19 maart - Lezen: Psalm 27:7-14
Uw nabijheid, Heer, wil ik zoeken......

Donderdag - 20 maart - Lezen: Lucas 17:11-19
Sta op en ga. Uw geloof heeft u gered

Vrijdag - 21 maart - Lezen: Lucas 17:20-25
.....het koningrijk van God ligt binnen uw bereik

Zaterdag - 22 maart - Lezen: Lucas 17:26-34
Wie probeert zijn leven veilig te stellen zal het verliezen, maar wie het verliest zal het behouden

(bron: veertigdagentijdkalender 2025 PKN)

Proces van de bloemschikking

De bloemschikkingen die elke zondag gemaakt worden, vormen samen een serie, passend bij de tijd van het kerkelijk jaar, bedoeld om te inspireren.
Een halve bolvorm staat symbool voor de aarde. Het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens. In de periode die komt wordt het liggende kruis een staand kruis 

Met onderstaande foto’s kun je het proces volgen. Elke week komt er een foto bij.

  

40 dagen kalender 2025