Informatie gemeente
Door op onderstaande onderwerpen te klikken vindt je meer informatie over onze gemeente.
Algemeen
De PKN gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading
De Protestantse Gemeente Maartensdijk – Hollandsche Rading is onderdeel van de wereldwijde christelijke kerk. We zijn een gemeenschap die in Jezus Christus gelooft en leeft in de verwachting van Gods Koninkrijk. We laten ons inspireren door de Bijbel en geloofsgetuigen uit het verleden en heden.
Onze gemeenschap is een open huis waar iedereen, ongeacht afkomst, ras, geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst of politieke voorkeur, welkom is. We geloven dat Jezus Christus zichtbaar wordt in onze ontmoetingen, vieringen en zorg voor elkaar.
Onze missie is om:
- Een open, gastvrije en naar buiten gerichte gemeente te zijn.
- Een gemeente te zijn waar jong en oud volledig kunnen deelnemen.
- Een missionaire en diaconale gemeente te zijn die het evangelie verkondigt door woorden en daden, en opkomt voor gerechtigheid.
We geven uitvoering aan onze missie door:
- Openheid en ruimte voor verschillende meningen en geloofsbelevingen binnen de christelijke traditie. Er kan veel in onze gemeente.
- Een goede sfeer, betrokkenheid en verdraagzaamheid.
- Pastoraat als opdracht van de hele gemeente.
- Samen bidden, zingen, belijden, en het vieren van de sacramenten.
- Zorg voor liturgie en verscheidenheid.
- Leren wat Gods Woord ons te zeggen heeft in diensten, jeugdwerk en gespreksgroepen.
- Zorg voor en omzien naar elkaar, zowel binnen als buiten onze gemeente.
- Steun verlenen waar nood is, wereldwijd en dichtbij.
Daardoor is er in onze kerk aandacht voor het omzien naar elkaar.
Wil je ons goed leren kennen? Kijk dan verder op de website. Ga met ons in gesprek, kom mee vieren en mee doen. Onze gemeente heeft veel vrijwilligers en er is altijd wel iets waar je je bij thuis voelt.
Beleidsplan van de gemeente
De gemeente heeft een beleidsplan voor de periode 2020-2024. U kunt deze als PDF downloaden van de website door hier te klikken. Vanwege de afwezigheid van een predikant blijft het huidige beleidsplan voorlopig van kracht.De geschiedenis van de Protestantse gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading
De PKN gemeente Maartensdijk en Hollandsche is ontstaan als een samenvoeging van de Gereformeerde kerk van Maartensdijk en de Hervormde Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading. Een federatie Samen Op Weg kwam tot stand op 9 september 1984; de daadwerkelijke fusie op 13 november 2009. Sinds 2004 maken we deel uit van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland.Wat ging er aan vooraf!
Gereformeerde kerk
De eerste bijeenkomsten van gereformeerde mensen uit Maartensdijk stamt uit 1889. Zij kwamen bij elkaar in een boerderij. Later werd in 1891 een klein kerkje aan de Dorpsweg in gebruik genomen. Rond 1966-1967 is aan de Koningin Julianalaan in Maartensdijk een kerk gebouwd. In 1982 kreeg het zijn huidige naam Ontmoetingskerk. De kerk is ontworpen Egbert Reitsma en zoon.
Hervormde gemeente Advent
In 1935 werd de Vereniging tot Evangelisatie opgericht door zes personen onder leiding van Klaas van ’t Pad. Allen waren lid van de Hervormde Kerk en behoorde officieel tot de Hervormde gemeente in Maartensdijk. Er weren diensten gehouden in een deel van een loods, die door Klaas van ’t Pad in 1938 gekocht werd, waarna er – in drie maanden tijd - een stenen kapel gebouwd werd. Deze werd op 19 oktober 1938 in gebruik genomen.
In 1968 werd de naam van de vereniging omgezet in Hervormde gemeente Advent en kreeg het gebouw de naam Adventkapel.
Na 1960 werden ook in Maartensdijk namens deze Hervormde gemeente kerkdiensten gehouden. Door de groei van Maartensdijk werd de ruimte te klein en werden er vanaf 1960 ook kerkdiensten gehouden in Maartensdijk.
Contact met de gemeente
Wil je contact opnemen met de kerk, dan kan dat op verschillende manieren. Uiteraard kun je bellen met 0346-212057. Maar je kunt ons ook een mail sturen. Onze contactgegevens kun je vinden op onze contact-paginaBijzondere momenten
Avondmaal
Het Heilig Avondmaal, ook wel de Maaltijd van de Heer genoemd, is een belangrijk ritueel in de Protestantse Kerk. Het Heilig Avondmaal is een van de twee sacramenten in de Protestantse Kerk, naast de Heilige Doop. Het is een moment van gemeenschap met Christus en andere gelovigen. Het ritueel gaat terug naar de laatste maaltijd die Jezus had met zijn discipelen, waar hij brood en wijn deelde en zei dat deze stonden voor zijn lichaam en bloed. Door het eten van brood en drinken van wijn herdenken we het offer van Jezus, zijn dood en opstanding. Het is een manier om dichter bij God te komen en zijn genade te ontvangen.
Het Heilig Avondmaal wordt in onze kerk 6 keer per jaar gevierd tijdens een kerkdienst. Meestal op de derde zondag van een maand. En we vieren Avondmaal op witte donderdag en op de zg. Emmauszondag (zondag na Pasen) Iedereen staat in een kring in de kerk. Brood en vruchtensap worden gedeeld als symbolen van Jezus’ lichaam en bloed.
Iedereen die zich door Christus geroepen voelt – groot en klein, oud en jong – wordt voor het Avondmaal uitgenodigd. De diakenen brengen brood en beker naar binnen en maken de tafel voorin de kerk gereed. Een speciale liturgie van het avondmaal wordt gevolgd. Voor het ontvangst van brood en beker maken we een kring in de kerk. De beker en de schaal met brood wordt aan elkaar doorgegeven. In onze kerk wordt gebruik gemaakt van een grote gemeenschappelijke avondmaalsbeker of kleine persoonlijke bekertjes. Het Avondmaal vindt aan het einde van de dienst plaats; na afloop wordt het slotlied gezongen en de zegen ontvangen.
Het is mogelijk om de Avondmaalsviering te vieren thuis bij zieken of bij diegene, die om andere redenen de kerk niet meer kunnen bezoeken. Dit kan aangevraagd worden bij de predikant of kerkelijk werker.
Dopen
Jezus zegt: ‘Laat de kinderen tot mij komen. Houd ze niet tegen. Want Gods nieuwe wereld is er juist voor hen’ (Marcus 10:14).
Doop en geloof hebben alles met elkaar te maken; het is een prachtig teken van het verbond van God met de mens. Met de doop wordt de dopeling bijgeschreven als dooplid van onze gemeente.
Wil jij/jullie je zoon of dochter laten dopen? Of zelf gedoopt worden? Neem contact op met de predikant. Ter voorbereiding van de dienst vindt er een gezamenlijk doopgesprek plaats.
Belijdenis
‘Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want Hij die de belofte heeft gedaan is trouw’ (Hebreeën 10}Tijdens de kerkdienst belijdt je je geloof voor de gemeente. De belijdenis is een bijzonder moment; het is een bevestiging van de doop en een teken van toewijding aan het christelijke geloof. Na de belijdenis wordt je (belijdend) lid van onze kerk.
Huwelijk
Met een huwelijk wordt er een verbintenis voor het leven gesloten. Voor mensen die geloven speelt de zegen van God een belangrijke rol op de trouwdag. Trouwen voor de kerk kan heel traditioneel, maar wat ons betreft is het ook mogelijk om te trouwen als de één wel gelooft en lid is van onze kerk en de andere niet. Ook als je eerder bent getrouwd of als je trouwt met iemand van hetzelfde geslacht. Samen met de predikant maak je van jullie trouwdienst een persoonlijke dienst.Neem vroegtijdig - liefst enkele maanden van te voren - contact op met de scriba of de predikant als jullie het voornemen hebben om te trouwen. Ook wanneer jullie de voorkeur hebben om jullie huwelijk in een andere kerk met onze predikant óf met een andere predikant in onze kerk jullie huwelijk te laten inzegenen neem je contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Uitvaart
Rond het moment van afscheid nemen van je dierbare biedt de kerk de mogelijkheid om een dienst te houden. Tijdens de uitvaartdienst nemen we liefdevol afscheid van onze dierbaren, omringd door familie en vrienden, en vinden we troost in het geloof en de hoop op eeuwig leven. Ook is er ruimte voor ontmoeting vooraf of na afloop van de dienst in de Ontmoetingsruimte.
Voor een uitvaartdienst dien je zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de predikant of kerkelijk werker. Meestal informeert de begrafenisondernemer de agendabeheerder om te bepalen of de gewenste dag van de dienst mogelijk is.
Jeugd en Jongeren
Oppas Ontmoetingskerk Maartensdijk
Op dit moment is er geen oppasdienst tijdens de diensten in zowel de Ontmoetingskerk als in de Adventkapel.
Kindernevendienst Ontmoetingskerk Maartensdijk
Voor de kinderen op de basisschool (4 - 12 jaar) is er tijdens een gedeelte van de eredienst een eigen programma. De predikant bespreekt vaak een thema met de kinderen. De kaars in het lantaarntje dat met het licht van de paaskaars is aangestoken gaat mee naar de eigen ruimte.Op een spelenderwijs en op hun eigen niveau maken de kinderen kennis met wie God voor hen en voor ons is. We maken ze vertrouwd met de verhalen uit de Bijbel. Als ondersteuning gebruiken we de methode Kind op Zondag.
De vertellingen en het gesprek staan centraal, maar er is ook tijd om te knutselen, tekenen of een spelletje. Vlak voor de collecte komen de kinderen weer terug in de kerk om het laatste deel van de dienst samen te beleven en de zegen mee te krijgen.
In de periode van Pasen en Kerst worden er ook projecten gevolgd. Tijdens de zomervakantie is er geen kindernevendienst.
Jeugdclub en Kinderleerhuis
Jeugdclub
Door relatief weinig jongeren in de leeftijd van 12 - 16 jaar is er momenteel geen actieve jeugdclub.
Kinderleerhuis
Voor kinderen van groep 6 tot 8 van de basisschool is het kinderleerhuis beschikbaar. Het kinderleerhuis wordt gegeven door de predikant. Omdat onze gemeente op dit moment geen predikant heeft, is het kinderleerhuis voor nu niet beschikbaar.
Kerkdiensten
Kerkdiensten
In onze kerk worden verschillende kerkdiensten gehouden. In deze diensten zingen en bidden we, lezen we uit de Bijbel en luisteren we naar een overdenking. De kerkdienst biedt een moment van bezinning, gemeenschap en groei.
Wekelijke erediensten
Elke zondagmorgen ben je van harte welkom in de Ontmoetingskerk. De dienst begint om 09.30 uur. Voor de kinderen van de basisschool is er tijdens de dienst een moment met de kinderen, waarna zij naar de kindernevendienst gaan. Na de overdenking komen de kinderen terug in de kerk. Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten met koffie, thee of limonade.
De dienst in de Ontmoetingskerk is live mee te kijken via www.kerkdienstgemist.nl of later via dezelfde site terug te kijken. Ook via onze website kun je de online dienst starten. In de kerk is ringleiding voor slechthorende aanwezig.
Om 11.00 uur is er een dienst in de Adventkapel in Hollandsche Rading met uitzondering van de vierde en vijfde zondag van de maand en in de zomervakantie. In de Advenstkapel wordt geen kindernevendienst gehouden. Van deze dienst is geen opname beschikbaar. Bij agenda zie je wanneer er een dienst is in Hollandsche Rading. In de kerk is ringleiding voor slechthorende aanwezig.
Tijdens een eredienst wordt avondmaal of de doop bediend. Lees meer hierover bij de onderwerpen avondmaal en doop.
In de periode rondom Kerst, Pasen en andere feestdagen zijn er speciale vieringen.
Bij bijzondere diensten en tijdens de zomervakantie kan de aanvangstijd afwijken. Kijk hiervoor op de website, de digitale nieuwsbrief, ons kerkblad Bijeen of de plaatseljke huis-aan-huisbladen.
Naast de reguliere kerkdiensten organiseren we ook enkele bijzondere diensten.
Middagdiensten
In de periode september tot en met maart - december uitgesloten - vindt elke laatste zondag van de maand een middagdienst plaats. Deze dienst start om 17:00 uur. Na de dienst is er gelegenheid om samen verder te praten. Lees meer hierover bij het onderwerp middagdiensten.
Ontmoetingsdiensten
In het restaurant van Dijckstate, Maertensplein 98 in Maartensdijk vindt elke eerste vrijdag van de maand (m.u.v. juli en augustus) een Ontmoetingsdienst plaats. Deze dienst start om 19.30 uur; de juiste aanvangstijd worden in de digitale Nieuwsbrief, de Bijeen of de huis-aan-huisbladen vermeld. Na de dienst is er gelegenheid om met elkaar koffie te drinken. Op de derde vrijdag van de maand is er ook een Ontmoetingsdienst. Deze weekafsluiting wordt verzorgd door de Hervormde Gemeente Westbroek.
Oecumenische diensten
Een aantal keren per jaar - op de 5e zondag van een maand - worden gezamenlijke diensten gehouden door de Ontmoetingskerk en de Sint Maartenskerk. Deze vinden wisselend in beide kerken plaats. De voorbereiding is in handen van mensen uit beide kerken en worden ondersteund door professionele krachten. Bij agenda ziet u wanneer er een oecumenische dienst is.
Kerkdienst vanuit huis
De dienst in de Ontmoetingskerk is live mee te kijken via www.kerkdienstgemist.nl of later via dezelfde site terug te kijken. Ook via onze website kunt u de online dienst starten.Voorbedenboek
Onze kerk gebruikt een voorbede boek tijdens de eredienst. In de Ontmoetingsruimte ligt een speciaal boek waarin je gebeden voor anderen kunt vragen, zoals voor zieken, familieleden, vrienden, of voor specifieke situaties. Deze gebeden worden dan tijdens de kerkdiensten voorgelezen en opgenomen in de gemeenschappelijke gebeden van de kerk. Het is een manier om onze gemeenschap te betrekken bij elkaars zorgen en vreugden, en om samen te bidden voor anderen.Middagdiensten
We zingen Psalmen en Gezangen uit het Liedboek der Kerken, maar ook uit Opwekking, Sela, Psalmen voor Nu en Taizé. Dit alles ondersteund door het orgel of piano, een koor of muziek via de beamer.
De dienst is er voor iedereen. Ook als je niet gelooft of als er twijfels zijn ben je van harte welkom om mee te denken en te zingen.
Tijdens de middagdienst is er een moment met de kinderen en ruimte om een tekening te maken. Ook is er voor de allerkleinste oppas aanwezig.
Aan het einde van de dienst heeft iedereen de gelegenheid om met elkaar over de dienst door te praten onder het genot van soep en (knakworst) broodjes.
Wil je op de hoogte blijven van deze middagdienstenen een herinnering krijgen als er een dienst is? Volg ons dan op Instagram via @middagdienstenmd of @ontmoetingskerk.maartensdijk of stuur een mail naar middagdienst@pknmaartensdijk.nl om je aan te melden voor de nieuwsbrief.
Andere activiteiten die organiseren worden
Naast kerkdiensten organiseren wij nog vele andere activiteiten. Zo hebben we o.a. jaarlijk een rommelmarkt, organiseren we filmavonden, gezellige bijeenkomsten, gesprekskring e.d. Onze activiteiten worden via de nieuwspagina bekend gemaakt of via onze agenda.Rommelmarkt
Op de eerste zaterdag van september wordt er een rommel- en boekenmarkt georganiseerd. De opbrengst van deze dag gaat naar twee doelen; de ene helft is voor onze kerk of diaconie. De andere helft is voor een plaatselijk, landelijk of wereldwijd goed doel, dat jaarlijks opnieuw bepaald wordt.
De voorbereidingen is in handen van de werkgroep Rommelmarkt, maar op de dag zelf zijn vele enthousiaste vrijwilligers aan het werk. Zonder deze vrijwilligers is het niet mogelijk deze dag te organiseren. Wil je ook helpen? Dat kan! Neem gerust contact via info@pknmaartensdijk.nl
Samen eten
Een keer per maand kan er van een gezamelijke maaltijd gebruik gemaakt worden. Een groep vrijwilligers uit onze gemeente maakt een maaltijd die vaak op de laatste donderdag van de maand geserveerd wordt in de Ontmoetingsruimte. Tegen een kleine vergoeding is iedereen welkom! De data worden gecommuniceerd in ons blad Bijeen, op de zondagsbrief of op de website. Aanmelden is wel verpicht: 3 dagen van te voren.
Filmavond
Geregeld wordt er op de zaterdag avond een speelfilm - doorgaans met een maatschapplijk thema - gedraaid, waar iedereen welkom is. De zaal is openvan vanaf 19.30 uur. De film start om 19.45 uur op het grote scherm in de kerk. Voorafgaand en na afloop is er gelegenheid om na te praten. We vragen € 2,50 bijdrage om de kosten te besparen.
Vrijwilligers
Vrijwilliger worden bij de kerk
Zonder vrijwilligers geen kerk. Onze gemeente heeft verschillende werkgroepen waar we jouw talent vast goed kunnen gebruiken. In verschillende werkgroepen zijn vrijwilligers bezig. Dan niet in in eerste instantie aan een functie binnen de kerkenraad (ouderling/diacen/kerkrentmeesters), maar ook bij de diverse activiteiten is hulp onmisbaar.De volgende werkgroepen zijn actief: kosters, samen eten, schoonmaak, tuinonderhoud, kindernevendienst, bloemendienst, pastoraat, eredienst, middagdienst, rommelmarkt. Will je hierover meer informatie? Neem dan contact op met een van de leden van het College van Kerkrentmeesters of mail naar cvk@pknmaartensdijk.nl of info@pknmaartensdijk.nl
Vrijwilligers zijn verzekerd bij de gemeente
Collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers via Gemeente De Bilt
De gemeente De Bilt biedt een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers aan. Dit verzekeringsaanbod is ontwikkeld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in samenwerking met Centraal Beheer Achmea. De verzekering geldt voor schade die ontstaat tijdens het verrichten van vrijwilligers- of mantelzorgactiviteiten. Het gaat om een verzekering op het gebied van ongevallen en aansprakelijkheid. Ook dekt de verzekering bestuurdersaansprakelijkheid voor vrijwilligers, verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen en rechtsbijstand voor vrijwilligers. Op de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering zijn ook mantelzorgers meeverzekerd.
Kerkenraad
Taken van de kerkenraad
De kerkelijke gemeente wordt bestuurd door de kerkenraad. De leden van de kerkenraad zijn de ouderlingen, de kerkrentmeesters, de diakenen en de predikant.
In onze gemeente is gekozen de vorm "kleine kerkenraad" te hanteren. Dit betekent dat de kerkenraad in de regel maandelijks vergadert (op de eerstewoensdag van de maand) en daarbij bij elkaar komt in een samenstelling van twee ouderlingen, twee diakenen, een kerkrentmeester, de predikant, de ouderenwerker en voorzitter en scriba.
Twee keer per jaar (in december en juli) vergadert de voltallige kerkenraad om het beleid op langere termijn te bespreken.
De agenda voor de kerkenraadsvergadering wordt voorbereid door de scriba; onderwerpen worden bij voorkeur schriftelijk, minimaal anderhalve week voor de vergaderdatum, ingeleverd.
Het postadres van de kerkenraad is: Kon. Julianalaan 26, 3738 VC Maartensdijk
U kunt ook emailen: scriba@pknmaartensdijk.nl
Kerkrentmeesters/Beheer en Administratie
Taken van het college van kerkrentmeesters
Het College van Kerkrentmeesters (verder genoemd CVK) is een commissie die de volgende taakomschrijving kent:- Draagt zorg voor alle gezamenlijke stoffelijke aangelegenheden, voor zover niet van diaconale aard.
- Verricht zijn arbeid in overleg en onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad.
- Stelt de begroting van ontvangsten en uitgaven op in het komende kalenderjaar.
- Stelt de jaarrekening op van ontvangsten en uitgaven van het vorige jaar.
- Zorgt voor de geldwerving van de gemeente (zie tevens: vrijwillige bijdrage)
- Betaalt de traktementen van de predikant en de honoraria van hen die in dienst van de gemeente betaalde arbeid verrichten.
- Regelt het gebruik van de te beheren gebouwen: het beschikbaar stellen van ruimten voor de eredienst en andere activiteiten van de gemeente
- Beheert de onroerende goederen
- Beheert de gelden en goederen die voor het leven en werken van de gemeente bestemd zijn.
- Beheert de archieven.
- Verzorgt de administratie van alle inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden.
- Houdt de registers van de gemeente, het doopboek, het belijdenisboek en (indien aanwezig) het trouwboek bij (*)
- Uitgifte collectebonnen (zie tevens: collectebonnen)
In het kader van de actie Kerkbalans worden de Gemeenteleden in de maand januari bezocht met het verzoek een bijdrage in te vullen. Bij de brief, die men thuis ontvangt zit een toezeggingskaart, die na enkele dagen weer opgehaald wordt.
Je jaarlijkse bijdrage kunt u overmaken op NL 08 INGB 0000 1025 02 tnv Prot.Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading.
Ledenadministratie
Van alle leden van onze gemeente worden gegevens bijgehouden in een ledenregistratiesysteem (LRP) van de Protestantse kerk. De gegevens zijn vooral nodig om je als lid van onze gemeente van dienst te zijn. Wijzigingen in verband met verhuizing, geboorte, overlijden, uitschrijven en gezinssamenstelling dienen doorgegeven te worden aan de ledenadministrateur, de heer Wil Leeuwis. Zie voor de gegevens bij Kerkelijk Bureau.
Bankrekeningnummers
NL08 INGB 0000 1025 02 vrijwillige bijdragen
NL77 INGB 0000 2428 80 Collectebonnen en verjaardagsfonds
beide rekeningnummers staan op naam van Protestantse Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading
Contact
Het CvK is via de mail te benaderen: cvk@pknmaartensdijk.nl
Afstrekbaarheid van giften
Waarschijnlijk wist je al dat je giften aan de kerkelijke gemeente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van de belasting. Dat geldt voor giften boven de 1% (minimaal € 60) en tot een maximum van 10% van je verzamelinkomen. Maar weet je dat die grenzen niet gelden voor een periodieke gift?Voor hetzelfde geld geeft u meer
Steun uw kerk met een periodieke gift
Een periodieke gift is een gift waarbij je voor minimaal vijf jaar een vast bedrag per jaar aan de gemeente (of diaconie) schenkt. Tot 1 januari 2014 moest je daarvoor naar een notaris. Dat hoeft niet meer. Je kunt een periodieke gift nu zelf vastleggen in een overeenkomst. Ook onze gemeente biedt die mogelijkheid. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar van de belasting, zonder drempel of maximum. Kies je ervoor dit belastingvoordeel ten goede te laten komen aan de gemeente, dan kun je je bijdrage aan de gemeente verhogen zonder dat het u meer kost.
Wil je weten wat dit voor u betekent? Bereken dan via de Schenkcalculator op www.protestantsekerk.nl/schenkcalculator welk bedrag je terugkrijgt van de belastingdienst bij een periodieke gift. De Schenkcalculator laat ook zien hoe je de bijdrage aan de gemeente kunt verhogen, zonder dat het u meer kost.
Een periodieke gift is vooral interessant voor mensen die met hun reguliere giften niet aan het drempelbedrag van 1% komen, of juist meer schenken dan 10% van hun verzamelinkomen.
Wil je meer weten over periodieke giften of wilt u een overeenkomst met de gemeente aangaan voor een periodieke gift? Kijk voor meer informatie op www.pkn.nl of www.belastingdienst.nl of neem dan contact op met het College van Kerkrentmeesters via cvk@pknmaartensdijk.nl
Bankrekeningnummer van de gemeente
Er zijn drie bankrekeningnummers van de gemeente:- NL08 INGB 0000 1025 02 (Vrijwillige bijdragen en aktie kerkbalans)
- NL77 INGB 0000 2428 80 (Collectebonnen en verjaardagsfonds)
- NL59 INGB 0000 2059 56 (Algemeen en bijdragen solidariteitskas)
Verhuur van onze kerkgebouwen
Voor zover de zalen niet gereserveerd zijn voor eigen gebruik, bestaat de mogelijkheid om door derden de ruimte in de Ontmoetingskerk en de Adventkapel incidenteel of soms structueel te huren. De Ontmoetingsruimte beschikt over een ruime ingerichte keuken met buffet. De ruimte is rolstoelgeschikt en beschikt over een volledig ingericht invalide toilet.Interesse? Neem contact op met het College van Kerkrentmeester of met de agendabeheerder en kijk op onze verhuur-pagina.
Actie Kerkbalans?
Kerkbalans is de landelijke geldwerving van de kerken.Geef vandaag voor de kerk van morgen
Een plek waar we God en elkaar ontmoeten; waar we rust en bezinning vinden. Waar we naar elkaar omzien en geloof en leven met elkaar delen.
De kerk is voor ontelbaar veel gelovigen van grote betekenis! Ook in de toekomst willen kerken dit vasthouden. Gastvrij en uitnodigend zijn voor jong en oud., voor gelovigen en voor hen die God nog niet kennen. Omkijken naar elkaar en naar mensen in de buurt die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Maar kerk-zijn kost gled. Om te kunnen blijven bestaan is je hulp nodig! Via kerkbalans vragen we gemeenteleden en belangstellenden te investeren in een levende kerk.
Elk jaar doen we als als gemeente mee met Aktie Kerkbalans. Meer informatie over de jaarlijkse aktie in januari kunt u lezen op onze pagina Nieuws.
Collectebonnen
In onze kerk is het gebruik van collectebonnen heel normaal geworden. Collectebonnen zijn giften en kunnen daarom niet als een betaalmiddel ingezet worden voor andere doeleinden dan de collecte. Uiteraard kunt u de bonnen zowel in de diensten in de Ontmoetingskerk als in de Adventskapel gebruiken.Het gebruik van collectebonnen heeft enkele voordelen:
Fiscaal voordeel: Bijdragen met collectebonnen kunnen, afhankelijk van de fiscale regels, aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. De collectemunten zijn aftrekbaar van de belasting tot een maximum van 10% van uw bruto inkomen.
Gemak: Voor mensen die geen contant geld bij zich hebben, bieden collectebonnen een handige manier om toch bij te dragen.Ook hoeft kleingeld niet meer afgestort te worden (kostenbesparing en veiligheid)
Transparantie: Het gebruik van bonnen kan helpen bij het bijhouden van de bijdragen en het budgetteren van onze kerkelijke uitgave.
Collectebonnen zijn verkrijgbaar vanaf € 20,00 en bestaan uit twee verschillende waarden nl. € 0,50 en € 1.00. Ze kunnen besteld worden via een bankoverschrijving van minimaal € 20 (of een veelvoud hiervan) op rekening NL77INGB 0000242 880 t.n.v. Protestantse Gemeente Maartensdijk/Holl.Rading o.v.v. uw adres. U ontvangt de bonnen dan zo spoedig mogelijk thuis.
Kosten declareren
Waar vrijwilligers werken, worden kosten gemaakt. Deze kosten worden vaak voorgeschoten, voordat ze bij het College van Kerkrentmeesters ingediend worden. Wanneer je bepaalde kosten ten behoeve van de kerk zelf heeft voldaan, kun je u deze declareren bij de Administrateur van het College van Kerkrentmeesters.Declareren vindt altijd met een bon/factuur plaats. Zonder bon/factuur vindt er geen uitbetaling plaats. Lever de bon/factuur met de volgende gegevens: je naam/rekeningnummer/reden van declaratie. Om het je makkelijk te maken kun je ook gebruik maken van bijgaand Declaratieformulier.pdf .
Ledenadministratie
Wijziging doorgeven
Wijzigingen in je persoonlijke gegevens, zoals geboorte, huwelijk, verhuizing etc. kun je doorgeven aan het Kerkelijk Bureau. Bij voorkeur schriftelijk via e-mail aan de ledenadministratie@pknmaartensdijk.nl.Belangrijk! Bij verhuizing wordt je -in de regel- automatisch door de landelijke ledenregistratie naar de gemeente overgeschreven waar je gaat wonen. Je ontvangt automatische van de landelijke PKN een bevestiging. Wil je, ondanks dat je ergens anders woont, toch bij onze gemeente blijven horen, neem dan contact op met het Kerkelijk Bureau van je nieuwe of oude gemeente en doe een verzoek tot overschrijving.
Uitschrijven als lid van de Protestantse Kerk
Omdat het lidmaatschap van de Protestantse Kerk in Nederland via de plaatselijke kerkelijke gemeente verloopt, dien je je uit te schrijven bij de gemeente van de Protestantse Kerk waar je nu ingeschreven staat. Dit kan door een ondertekende brief aan de kerkenraad te sturen of een mail te sturen aan .ledenadministratie@pknmaartensdijk.nl.Diaconie
Diaconaat en Zending
Plaatselijk diaconaat
Dankzij de wettelijke voorzieningen is er in ons land een waardevol sociaal vangnet ontstaan. Desondanks wordt de diaconie aangesproken, omdat er gaten in dit vangnet zijn. Onze diaconie heeft aandacht voor situaties van "achterstand” of zelfs "stille armoede". Er wordt gezocht naar oplossingen in de vorm van directe bijdragen of assistentie bij het vinden van wegen naar uitkomst. Dit geldt niet alleen voor leden van de eigen kerkgemeenschap.
Landelijk en Werelddiaconaat
Naast de aandacht voor hulpbehoevenden in onze gemeente is er aandacht voor allen die het minder hebben wereldwijd. Er is aandacht voor mensen die in de welvaartsmaatschappij weinig meetellen; mensen met een uitkering, daklozen en vluchtelingen. Daarnaast heeft zij ook ten aanzien van de verre naasten in nood en haakt daarbij in op activiteiten van Kerk in Actie.
Zending
Ook denken we daarbij aan het beheer van de bijdragen die binnenkomen voor de zending. Met deze bijdragen steunen we jaarlijks goede doelen wereldwijd en kunnen we een financiële bijdrage geven bij acute noodhulp. Vrijwel alles wordt jaarlijks overgemaakt aan doelen die onder zending vallen en betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld getoetst via Kerk in Actie. Een klein bedrag wordt achter de hand gehouden voor een acute noodhulp voor bijvoorbeeld een overstroming.