Avondmaal

Het Heilig Avondmaal, ook wel de Maaltijd van de Heer genoemd, is een belangrijk ritueel in de Protestantse Kerk. Het Heilig Avondmaal is een van de twee sacramenten in de Protestantse Kerk, naast de Heilige Doop. Het is een moment van gemeenschap met Christus en andere gelovigen. Het ritueel gaat terug naar de laatste maaltijd die Jezus had met zijn discipelen, waar hij brood en wijn deelde en zei dat deze stonden voor zijn lichaam en bloed. Door het eten van brood en drinken van wijn herdenken we het offer van Jezus, zijn dood en opstanding. Het is een manier om dichter bij God te komen en zijn genade te ontvangen.

Het Heilig Avondmaal wordt  in onze kerk 7 keer per jaar gevierd tijdens een kerkdienst.  Meestal op de derde zondag van een maand. En we vieren Avondmaal op witte donderdag en op de zg. Emmauszondag (zondag na Pasen) Iedereen staat in een kring in de kerk. Brood en vruchtensap worden gedeeld als symbolen van Jezus’ lichaam en bloed,

Iedereen die zich door Christus geroepen voelt – groot en klein, oud en jong – wordt  voor het Avondmaal uitgenodigd.  De diakenen brengen brood en beker naar binnen en dekken de tafel voorin de kerk. Een speciale liturgie van het avondmaal wordt gevolgd. Voor het ontvangst van brood en beker maken we een kring in de kerk. De beker en de schaal met brood wordt aan elkaar doorgegeven.  In onze kerk wordt gebruik gemaakt van een grote gemeenschappelijke avondmaalsbeker of kleine persoonlijke bekertjes. Het Avondmaal vindt aan het einde van de dienst plaats; na afloop wordt het slotlied gezongen en de zegen ontvangen.

Avondmaalset